Niko bez hrane, bez krova, bez podrške

Četvrtak 10 oktobra održao se ulični skup o beskućnicima Niko bez hrane, bez krova, bez podrške, ispred Filozofskog fakulteta od 17h. Dogadjaj je organizovala Mreža organizacija za borbu protiv beskućništva povodom Medjunarodnog dan borbe protiv beskućništva. Adra koja pripada crkvi i pomaže beskućnicima je imala štand za donacije, a pored zgrade filozofskog su bili i ljudi koji su delili obrok.
Ulični skup je počeo nastupom “Bubnjarke sa ulice” zatim se jedna žena obratila okupljenima i objasnila kakva je situacija za beskućnike, zatim je Horkestar otpevao par pesama, a onda je usledio film Hotel dvojka u kojem nekoliko beskućnika opisuje kako žive svaki dan. Zatim je jedna žena opet održala govor a onda je muzičar i beskućnik Dragan Vojvodić svirao gitaru, posle njega je DJ Bege Fank uzeo mikrofon i pevao rok i norodne pesme, EKV, Smak, itd. Došlo je i par beskućnika, jendog sam vidjao da spava na Adi ciganliji tokom leta, jedan je došao sa kučetom, jedan u invalidskim kolicima.

Mrežu organizacija za borbu protiv beskućništva čine: A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, ADRA Srbija, Caritas Srbije, KlikAktiv – Centar za razvoj socijalnih politika, Liceulice, Omladinski centar CK13, PIN – Mreža psihosocijalnih inovacija, Kuhinja solidarnosti.

Kad već pišem ovaj članak, da iskoristim priliku da pozovem čitaoce da doniraju novac na primer grupi koja prima samo individualne donacije, ne prihvataju novac od države, kompanija i NVO. Zovu se Solidarna kuhinja i hrana dolazi do korisnika na dva načina: dostavlja se direktno porodicama ili se deli sredom, subotom i nedeljom u 16h na punktu kod Vukovog spomenika.
Dinarska uplata se šalje na račun: 160-6000001211075-56, primalac Solidarna kuhinja. Možete poslati novac i preko PayPal, to možda može i u stranim valutama: https://www.paypal.me/solidarnakuhinja Kako sami kažu: Organizovani smo na principima uzajamne pomoći i direktne demokratije, a bilo kakva diskriminacija nije dozvoljena. Kako verujemo da borba protiv gladi ne treba da bude korišćena u svrhu reklame i samopromocije, ne saradjujemo sa političkim partijama, kompanijama, ili nevladinim organizacijama.









Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *