BIA i MUP proteruju Ruse koji su protiv rata i Putina

Ruski državljanin Anton Bobrišev za dva dana (19. oktobra) bi trebalo da napusti Srbiju, prema rešenju koje je donelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. MUP je odbio da produži privremeni boravak, a Anton smatra da su razlozi – politički. Ministarstvo unutrašnjih poslova je 16. septembra donelo rešenje kojim se odbija zahtev Antona Bobriševa za odobrenje privremenog boravka u Srbiji po osnovu vlasništva nad nepokretnošću. Tri dana kasnije doneto je novo rešenje, kojim MUP ruskom državljaninu daje rok od 30 dana da napusti zemlju. MUP je svoju odluku doneo pod izgovorom da je BIA procenila da on predstavlja bezbednosni rizik. MUP je u obrazloženju svoje odluke naveo da nadležni organ nije dao saglasnost za boravak po prethodno traženoj proceni „da li boravak stranca predstavlja neprihvatljiv bezbednosni rizik“. Bobrišev je rekao da ne zna po čemu predstavlja rizik za Srbiju, u kojoj živi osam godina. Kako je ispričao, došao je mnogo pre početka rata u Ukrajini i u početku živeo u Beogradu. Kada je rešio da se definitivno skrasi u našoj zemlji, odlučio je da kupi stan, ali ga je cena nekretnina iz Beograda odvela u Pančevo, gde i danas živi. U Rusiju nije otišao punih šest godina. Bobrišev veruje da je odluka o njegovom proterivanju politička „kao i u drugim slučajevima protiv Rusa koji ne podržavaju predsednika Vladimira Putina i agresiju na Ukrajinu“. Anton Bobrišev učestvovao na antiratnim skupovima u Beogradu, i u junu 2023. je u Pančevu organizovao skup podrške opozicionom lideru i kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom, koji je februara ove godine umro u zatvoru u Rusiji. I u drugim gradovima širom Evrope je bilo skupova podrške Navaljnom.

Sa tačke gledišta BIA-e i nadležnih organa, on predstavlja rizik po bezbednost zemlje. U dotičnom rešenju ne piše ništa, nema obrazloženja zašto Bezbednosno informativna agencija smatra da je njegov boravak ovde bezbednosni rizik. Takvo je bilo i rešenje koje je dobila Elena Koposova i ostali proterani Rusi. Koposova je dobila identično rešenje jer je stavila svoj potpis na jedno antiratno obraćanje.

Jasno se vidi da špijunima smetaju ljudi koji se ne slažu sa Putinovim režimom i spremni su da to govore glasno. Najpre je u julu 2023. odbijen privremeni boravak antiratnom aktivisti Vladimiru Volohonskom, a potom mesec dana kasnije i Jevgeniju Iržanskom. Obojca su imali jasan antiratni stav prema ruskoj invaziji. U oba slučaja MUP je naveo da postoje “bezbednosne smetnje” za produženje boravka. U martu 2024. godine, MUP je odbio da izda dozvolu za stalno nastanjenje tročlanoj ruskoj porodici Tereh. Irina, Sergej i njihov desetogodišnji sin Mark su se 2019. doselili iz Rusije u Banju Koviljaču na zapadu Srbije. Obrazloženje o odbijanju stalnog nastanjenja se svelo na formulaciju da postoji bezbednosna smetnja.Jedan od poslednjih primera je Elena Koposova, državljanka Rusije kojoj je u avgustu po drugi put odbijen zahtev za stalno nastanjenje. Ova književna prevoditeljka iz Sankt Peterburga se sa mužem i dvoje dece doselila u Srbiju krajem 2019. godine. Kupili su kuću na planini Kosmaj, pedesetak kilometara južno od Beograda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *